pickup icon

Historien om Brustadbua

Tjensvoll Snarkjøp, Ca 1960-70. Foto gjengitt med tillatelse fra Stavanger byarkiv.

Tjensvoll Snarkjøp, Ca 1960-70. Foto gjengitt med tillatelse fra Stavanger byarkiv.

 

 

I januar 1981 overtok Kjell Sigmund Hatletvedt Leas kolonial, og butikken fikk navnet Tjensvoll Snarkjøp.

I mars 1997 anmeldte formannsskapet Tjensvoll Snarkjøp til politiet fordi butikken hadde åpent på søndager. Bensinstasjoner og storkiosker kunne selge dagligvarer på søndager, men ikke butikker. I juli 1997 henla politiet saken.

Våren 1998 vedtok Stortinget Sylvia Brustads forslag om at dagligvareforretninger under 100 kvadratmeter kunne holde åpent søndager, og dagligvarebutikken på Tjensvoll befant seg med ett fire kvadratmeter innenfor lovens grensen. 12. august 1998 skiftet Tjensvoll Snarkjøp navn til Brustdabua og ble til Stavangers – og landets – første Brustadbu. Det medførte stor oppmerksomhet i pressen og blant folk generelt.

– Jeg ble plutselig en veldig populær mann. Kundene satte tydelig pris på at de kunne handle matvarer og ferske bakevarer på søndager også, sa Kjell Sigmund til Aftenbladet i et intervju 3. auugust 2020, nesten 22 år etter navnesskiftet og starten på eventyret.

Marit og Kjell Sigmund Hatletvedt startet opp Brustadbua 12. august 1998, og er fortssatt jevnlig innom for å hilse på og handle. Foto: Fredrik Refvem, Aftenbladet/E24.no
Marit og Kjell Sigmund Hatletvedt startet opp Brustadbua 12. august 1998, og er fortssatt jevnlig innom for å hilse på og handle. Foto: Fredrik Refvem, Aftenbladet/E24.no

Kjell Sigmund jobbet lange dager med butikken, og i 21. august 2003 kunne man lese følgende i Aftenbladet:

Butikken som nesten alltid er åpen, var nylig stengt i en uke. Brustad Bua på Tjensvoll har fått et tilbygg med bedre plass for sine tre bakere. For å holde seg innen definisjonen av ei Brustad-bu, er dagligvareavdelingen fortsatt på under 100 kvadratmeter. Utvidelsen består av bakeriutsalg og produksjonslokalene til bakeriet. 

Med dette hadde han tryllet frem kombinasjonen Brustadbua, som byr på dagligvarer 7 dager i uka hele året, og Brustadbakeren, som byr på ferske bakevarer 7 dager i uka, hele året.

Ble medlem av Jokerkjeden 2009

Hvorfor? Trenger litt tekst om bakgrunnen for å bli med i en kjede. Hva var formålet, hva ville man oppnå? Hva har det hatt å si for driften av butikken?

Læregutt ble Læremester

Kjell Sigmund har alltid vært opp tatt av integrering og inkludering. Et levende eksempel på det er Umidjon Shamirzaev. Han kom til Brustadbua i 2009, som flyktning fra Usbekistan. Da han kom hit, kunne han ikke språket, og selv om viljen var tilstede følte han ikke at norskkurset han begynte på i regi av kommunen var godt nok. Han sluttet på kurset etter to måneder, og bestemte seg for å lære norsk ved å kommunisere på jobben han fikk på Brustadbakeren.

– Jeg prøvde å lære meg to norske ord om dagen. Tålmodige kolleger hjalp mye.

Daglig leder Umidjon Shamirzaev, til venstre, kommuniserer med Hadi Alsabbouh, i midten, på russisk. Umidjon kommer fra Usbekistan og syriske Hadi har bodd flere år i Russland. Hussein Alizadaklas til høyre. Foto: Tommy Ellingsen/Aftenbladet

Daglig leder Umidjon Shamirzaev, til venstre, kommuniserer med Hadi Alsabbouh, i midten, på russisk. Umidjon kommer fra Usbekistan og syriske Hadi har bodd flere år i Russland. Hussein Alizadaklas til høyre.
Foto: Tommy Ellingsen/Aftenbladet

I dag er Umid daglig leder for Brustadbakeren, og han har 60 kollegaer fordelt på 16 nasjonaliteter. Han møter alle ansatte med samme respekt, og gir alle de samme mulighetene. Det eneste han krever, er at de er motiverte.

 For meg er Kjell den som introduserte inkludering på Brustadbua. Jeg husker mitt første møte med ham som om det var i går. Han så potensiale i meg, og ga meg mitt livs sjanse. Mange år senere er jeg glad for å ha fått muligheten til å fortsette det viktige arbeidet som Kjell startet, med fokus på integrering og inkludering i alt vi gjør hver eneste dag. Vi har selvsagt gjennom hele prosessen hatt utfordringer og hindringer som vi har måttet overvinne, men resultatene vi ser i dag viser at det var verdt det. Jeg håper Kjell kan være til motivasjon og inspirasjon for alle norske forretningsmenn, ledere og arbeidsgivere, for å fremme integrering og inkludering på arbeidsplassen.

 

Satser på glutenfritt og konditori

I 2018 bygget vi et 100% glutenfritt bakeri i 2. etasje, etter økende etterspørsel av glutenfri bakevarer. Der baker vi glutenfri bakevarer hver eneste dag, og vi opplever at de glutenfrie bakevarene våre blir særdeles godt mottatt – vi får forespørsler fra folk langveis fra om vi kan sende glutenfrie bakevarer! Vi er svært fornøyde med at vi etter kun ett år med glutenfritt ble tildelt prisen for årets glutenfrie bakeri av Norsk Cøliakiforening. Vi fortsetter satsingen på glutenfritt, og jobber med flere spennende nyheter – når kapasitet tillater det.

Samtidig som vi utvidet med glutenfritt bakeri, bygget vi også et konditori, for kunne bake mer spennende kaker. Vi tar i dag i mot bestilling på alle slags kaker, fra vanlige marsipan- og bløtkaker til store bryllupskaker.

Stafettpinnen sendes videre til neste generasjon

For noen år siden begynte Kjell Sigmund å kjenne at helsa ikke lenger var forenlig med å ha driftsansvar for den etter hvert nokså store bedriften. Nå er det datteren Tove Pedersen og hennes datter Emilie Grønstøl som deler på oppgaven som daglig leder i Brustadbua. Sønnen Runar Hatletvedt er styreleder, men har full jobb i Asco ved siden av. I tillegg har Kjell Sigmund Hatletvedt en sønn som bor i Columbia.

– Det er enormt kjekt å få muligheten til å drive dette videre etter far. Vi har etter hvert blitt en ganske stor bedrift med rundt 60 ansatte fordelt på 16 nasjonaliteter. Med bakgrunn i den jobben vi gjør, ble vi tildelt Inkluderingsprisen fra Næringsforeningen i Stavanger i år. Det er vi veldig stolte av!

Utvider med nye lokasjoner

Brustadbua har drevet med gode resultater helt siden starten. Med det har familien hatt mulighet til å sette av litt midler til nye prosjekter, og i mai 2019 ble ekspansjonen til nye lokasjoner realisert i Galleriet kjøpesenter i Solakrossen.

Brustadbua Sola er en velassortert dagligvarebutikk, og Brustadbakeren er selvsagt også på plass med fullt utstyrt bakeri og påsmurt.

Siste tilskudd på butikksiden er Brustadbua Bryne som åpnet høsten 2024. Butikken er lekker og med godt utvalg dagligvarer, og Brustadbakeren er på plass med utsalg og påsmurt.

Men så har vi en annen, spennende nyhet også, og det er at Brustadbakeren har flyttet hjemmefra og inn i nye, store og flotte lokaler på Klepp. Eller, de flytter ikke ut, vi har fortsatt bakeriutsalg i butikkene!

Vi satser stort på bakeritjenestene, og rigger nå Brustadbakeren for nye muligheter med vesentlig større volum for å kunne betjene både våre egne butikker og sluttkunder, men også bedriftsmarkedet og forhandlere.

Brustadbakeren sitt nye hovedkvarter finner du i Bedriftsveien 39 på Klepp, og du kan ellers finne informasjon på LinkedIn og Facebook, og se inspirasjon på Instagram.